maandag, juli 24, 2006
Foto's Dallas
Ook benieuwd hoe het er precies uitziet in Dallas? Gelukkig zijn er genoeg kaarten online te vinden waar je eens een kijkje kunt nemen. Een hele leuke vind ik A9. com. Hier kun je de kaart bekijken en op de kaart foto's van de omgeving. Voor het hotel en het ConventionCenter heb ik de coördinaten eens opgezocht. Leuk om alvast eens een kijkje te nemen.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| maandag, juli 24, 2006
0 reactie(s)|
Security, privacy and policy
Annemiek Scholten is de Eduguide voor Security, privacy and policy. Ze heeft op de pagina voor dit thema ook de voorlopige probleemstelling gezet. Deze luidt:
- Welke Security en Privacy-ontwikkelingen die op Educause 2006 aan de orde komen zijn in het meest relevant voor een Nederlandse onderwijsinstelling om rekening mee te houden in hun Security- en Privacy-beleid voor de nabije toekomst (2006-2010)?
Hiervan afgeleide deelvragen zijn onder meer:
- Welke 'Security, privacy and policy'-ontwikkelingen krijgen aandacht op Educause 2006?
- Welke zijn het meest gevaarlijk voor Nederlandse onderwijsinstellingen?
- Welke zijn het meest relevant voor ICT-managers / CIO's?
- Met welke beleidskeuzes kun je invloed uitoefenen op het Security- en Privacy-bewustzijn van docenten en niet-onderwijzend personeel?
- Wat moet een docent/niet-onderwijzend personeel/ICT-coördinator weten van de onderwerpen Security, privacy and policy om zijn/haar werk voldoende veilig uit te voeren?
- Hoe zorg je dat docenten en niet-onderwijzend personeel de beleidskeuzes over Security- en Privacy ook toepassen?
Een interessant thema. Op de pagina heeft ze ook al een lijst met aanbevolen pre-conferences gezet. Ook alvast aardig om te checken.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| maandag, juli 24, 2006
0 reactie(s)|
Achter de schermen
Achter de schermen is er aan de weblog en wiki het een en ander veranderd en verbeterd. Op de weblog heb ik de RSS-feed naar de podcast nu ook geschikt gemaakt voor iTunes. Het programma dat me hier bij geholpen heeft is Feed Editor. Voor de Flickrpagina heb ik nu ook een groepspagina aangemaakt. Met dank voor de tip aan Wytze Koopal.
Op de wiki waren in het begin wat inlogproblemen. Dit zorgde ervoor dat mensen niet van hun werk aan de wiki konden werken. Heel vervelend. Samen met Peter Hermus van de EUR is dit opgelost. Het probleem bleek vooral te zitten in het adres. Dit is aangepast en er kan nu zonder problemen worden ingelogd.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| maandag, juli 24, 2006
0 reactie(s)|
woensdag, juli 12, 2006
Educause 2006: verkenning
In de komende bijdragen op de weblog ga ik de Educause 2006 verkennen. Een kleine start. De thema's van de Educause zijn als volgt:
- Track 1: Emerging Technologies and Practices
- Track 2: Enterprise Information Systems and Services
- Track 3: Information Resources, Digital Content, and Libraries
- Track 4: Leadership, Management, Planning, and Funding
- Track 5: Networking and Infrastructure
- Track 6: Security, Privacy, and Policy
- Track 7: Teaching and Learning
De Eduguides richten zich op de de thema's: professionalisering, nieuwe generaties DLO, sociale software in leerprocessen, security, privacy and policy en leren en lerenden. Deze komen dus deels overeen maar er worden ook eigen accenten gelegd.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| woensdag, juli 12, 2006
0 reactie(s)|
zondag, juli 09, 2006
Wiki update
De wiki wordt door de eduguides steeds meer ingevuld. Elk thema heeft zijn eigen pagina. Elke pagina is als volgt ingedeeld:
- toelichting op het thema,
- de probleemstellingen,
- aanbevolen preconferences,
- lijst van deelnemers voor het thema,
- een overzicht van de verslagen van de presentaties,
- een link naar het concepthoofdstuk en de mogelijkheid om zelf een artikel te starten (met een inputbox erg gemakkelijk).
De (voorlopige) probleemstellingen van dit jaar zijn:
Professionalisering
- Wat zijn geschikte vormen van professionele ontwikkeling voor docenten, onderwijskundigen, onderwijsondersteuners en de onderwijsmanagers?
Nieuwe generatie DLO - Bieden de community en open source systemen een goed alternatief voor de huidige Electronische Leeromgevingen die in gebruik zijn in het Nederlandse Hoger Onderwijs? Welke lessen kunnen worden geleerd over de aanpak die nodig is om een Open Source ELO succesvol te introduceren in het onderwijs?
- Zijn er ontwikkelingen te bemerken die leiden tot de vorming van nieuwe Electronische Leeromgevingen die een verzamelplaats vormen van allerlei gereedschappen die kunnen worden ingezet in het onderwijs? Zijn deze voorbeelden te vertalen naar de Nederlandse situatie?
- Meer specifiek: Zijn er initiatieven voor het integreren van nieuwe social software tools in de electronische leeromgeving. Welke ervaringen zijn hierbij opgedaan en wat kunnen we vanuit de Nederlandse context hiervan leren?
Social Software - Hoe is het binnen grote community-achtige omgevingen geregeld met copyright? Worden de gebruikers bewust gemaakt van de geldende regels en afspraken?
- Wat gebeurt er binnen Social Software omgevingen met de persoonsgegevens van de gebruiker?
- Hoe staat het binnen Social Software met back-up mogelijkheden? (bijvoorbeeld binnen Furl zijn er mogelijkheden om een export te maken van je bewaarde links).
- Wie kijkt er allemaal mee binnen de Social Software omgeving? Staan weblogs en wiki's alleen open voor gebruikers van de universiteit (docenten en studenten) of mag de hele wereld de content zien?
- Zijn studenten gemotiveerder om beter te schrijven als het werk openbaar is binnen een Social Software omgeving? Dus wordt de kwaliteit beter als het openbaar is?
- Hoe groot is de controle van de groep? Met andere woorden denkt de student goed na voordat hij content post omdat hij/zij niet wil worden aangesproken op "fouten" door iemand uit de groep (geldt waarschijnlijk voornamelijk bij wiki's).
- Helpt Social Software het groepsgevoel te vergroten in een tijd van massa-onderwijs?
- Kun je studenten door middel van Social Software aanleren om elkaars content te beoordelen op een eerlijke en goed onderbouwde manier?
- Worden docenten meer toegankelijk als zij te benaderen zijn via Social Software? (denk aan chat).
- Vervangt Social Software op den duur ELO's zoals Blackboard en WebCT?
- Hoe worden docenten en studenten enthousiaste Social Software gebruikers?
Security, privacy and policy
De probleemstelling komt binnenkort online
Leren en lerenden
- Wie is precies die net-generation student?
- Wat merken we in onze eigen instellingen van deze studenten?
- Hoe verlopen de bovenstaande ontwikkelingen interationaal?
- Hoe leren deze studenten?
- Hoe kunnen we de netgeneratie het leren optimaal faciliteren?
- Hoe kunnen we deze faciliteiten verwezelijken?
- Welke werkvormen sluiten het beste bij deze generatie studenten en de huidige eindtermen aan?
- Welke rol kan Social software hierbij spelen? (Hier vertoont het thema raakvlakken met het onderwerp Sociale software in leerprocessen.)
- Hoe ver staat het met de aansluiting van het onderwijs op deze doelgroep in Nederland?
- Hoe kunnen we de goodpractices die we gezien en waarover we gehoord hebben in Dallas terugkoppelen naar onze eigen instellingen?
- Hoe kunnen we de ideeën die we hebben opgedaan het beste overbrengen op de docenten aan onze instellingen? (Hier vertoont het thema raakvlakken met het onderwerp Professionalisering.)
- Hoe dichten we de kloof tussen de digital immigrants (docenten) en de digital natives (studenten)?
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| zondag, juli 09, 2006
0 reactie(s)|
zaterdag, juli 08, 2006
2005: Teaching and learning
In dit hoofdstuk staat de vraag centraal hoe je een ICT-rijke (blended) leeromgeving ontwerpt die tot succesvol leren leidt.
Trends in de leeromgeving Hoe kun je ervoor zorgen dat studenten betrokken raken bij het onderwijs? Bij het ontwerpen van het onderwijs zou je studenten kunnen betrekken. Techrangers is hiervan een mooi voorbeeld. Zorg ook dat de leefomgeving en de leeromgeving op elkaar afgestemd zijn. Zo kunnen persoonlijke en informele leeromgeving en de institutionele, formele leeromgeving in elkaar overvloeien. Het inzetten van mobiele telefoons, PDA’s, iPods en andere MP3 spelers is hiervan een voorbeeld. Piet Kommers is in zijn oratie hier ook verder op ingegaan.
Samenwerking Samenwerken krijgt een steeds belangrijke rol. Ook in digitale leeromgeving komt een steeds groter accent op het faciliteren van samenwerkend leren te staan. Betty Collis ziet bijvoorbeeld de digitale leeromgeving als een plek die voor studenten wordt ingericht om hen te helpen bij het maken, publiceren en delen van werken zodat anderen daarop voort kunnen bouwen. Naast het gebruik van de ELO’s kan worden gedacht aan shared workspaces, social software en digitale portfolio’s. Ook Communities of Practice zoals Groove, zoekmachines zoals Grokker en Vivisimo zijn een middel om te komen tot kennisdeling en kenniscreatie.
Middelen Welke middelen staat de docent en student nog meer ter beschikking? In het hoofdstuk worden voorbeelden genoemd voor Virtual Reality, podcasts, mindmaps, LAMS en het ontwikkelen van online onderwijs.
Mooie voorbeelden Voorbeelden van omgevingen waarin studenten ontdekkend en interactief leren met rijke multimediale content zijn een cursus over de geschiedenis van jazzmuziek en een cursus biologie. Tot slot worden een paar voorbeelden besproken van digitale portfolio’s binnen het competentiegericht leren.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| zaterdag, juli 08, 2006
0 reactie(s)|
woensdag, juli 05, 2006
2005: Networking, infrastructure and advanced computing
 Dit hoofdstuk gaat over de mogelijkheden van netwerken en de voorzorgsmaatregelen die je moet treffen om het netwerken te beveiligen. Oftewel: veiligheid en toegankelijkheid. De volgende punten komen op het gebied van veiligheid aan de orde:
- Databeveiliging tegen virussen en hackers
In Amerika wordt hierbij de verantwoordelijkheid vooral bij het individu gelegd
- Toegangsautorisatie en identificatie
Hoe moet worden omgegaan met steeds meer incidentele gebruikers. En gebruikers die mobiel zijn?
- Onderhoud en calamiteitenmanagement
Hierin vindt een verschuiving plaats van het oplossen van problemen naar een bewustwording en vermijding van problemen. Een extra aandachtspunt hierbij is het onderwerp intelectual property rights. Hoe ga je om met eigendomsrechts. De Creative Commons benadering biedt hierin mogelijkheden.
Voor toegankelijkheid zijn de volgende punten van belang:
- Autorisatie en identificatie
Hoe kun je zorgen dat iedereen toegang krijgt waarbij loginprocedures snel en gebruiksvriendelijk verlopen? In het hoofdstuk wordt verder ingegaan op de mogelijkheden van Shibboleth
- Centralisatie dan wel decentralisatie van netwerkfaciliteiten
De keuze hierbij is wanneer krachten gebundeld kunnen worden en welke autonomie aan instellingen wordt overgelaten.
- Flexibiliteit als indicator voor kwaliteit en toegankelijkheid van netwerkinfrastructuren voor het onderwijs
Hoe flexibel kan een netwerk zijn zodat gebruik gemaakt kan worden van e-portfolio’s, ondersteuning van mobiliteit door draadloze netwerken en het uitwisselen van referenties en bookmarks.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| woensdag, juli 05, 2006
0 reactie(s)|
dinsdag, juli 04, 2006
2005: Leadership management en funding
Op welke manier kun je zorgen voor succesvolle implementatietrajecten op het gebied van ICT in het onderwijs? Daarover gaat dit hoofdstuk. Hierbij wordt vooral gekeken naar de rol van het management. Guliker noemt hiervoor zes faalfactoren en vier kritische “win drivers”
Zes faalfactoren:
- Gebrek aan evenwicht tussen investeringen en resultaten
- Informatiepolitiek
- Gebrek aan verantwoordelijkheid
- Cultuurkloof
- Te grote betrokkenheid
- Alles-in-één oplossingen
Vier kritische win-drivers: - Definieer en stel de projectdoelen in een vroeg stadium vast om de betrokken partijen erbij te betrekken en een algemeen begrip en betrokkenheid te realiseren
- Bepaal de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen
- Innovatieve projecten brengen veranderingen met zich mee en adequaat verandermanagement is noodzakelijk
- Zorg voor een systematiscvhe en grondige monitoring van controle en prestatie.
Wat ik zelf een mooie term vind is technopedagogy: zorgen dat meerdere partijen bij de innovatie betrokken zijn.
Tot slot. Een aantal maatregelen die het management zou moeten nemen om veranderingen succesvol te laten verlopen: zorgen voor collectief leren, het vieren van bereikte mijlpalen en het ondersteunen van het collectief maken van individuele leerprocessen en leerresultaten.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| dinsdag, juli 04, 2006
0 reactie(s)|
maandag, juli 03, 2006
2005: Information resources, digital content and libraries
 Wat komt er bij kijken op het moment dat content digitaal beschibaar wordt gesteld of wordt herbruikt? Dat is het thema van dit hoofdstuk. De rol van de bibliotheek wordt hierbij benadrukt. Er wordt een onderscheid gemaakt tusen repositories (complete documenten beschikbaar stellen op een plek plus de metadata hiervan) en referatories (vrij toegankelijk lesmateriaal in de vorm van een link naar de plek waar deze informatie te vinden is). MIT OpenCourseWare en Merlot zijn voorbeelden van repositories, EduResources Portal en Virtual Training Suite zijn voorbeelden van referatories.
Docenten zijn terughoudend in het beschikbaar stellen van hun materiaal. Angst voor plagiaat en copyright liggen hieraan te grondslag. Voor dit laatste zijn wel Digital Content Control Systems in ontwikkeling maar hiermee wordt alleen de toegang tot de informatie geregeld. Kopiëren is hiermee nog niet voorkomen.
Bibliotheken kunnen een belangrijke rol spelen in het beschikbaar maken van content. Er moeten daarbij afspraken gemaakt worden over het inrichten van een repository, het verzamelen, structureren en beschikbaar stellen van de bronnen in verschillende vormen en formaten, specifieke services ten behoeve van het onderwijs of onderzoek en technische en juridische ondersteuning rondom het beschikbaar stellen van materiaal. Omdat de bibliotheekmedewerker van verschillende disciplines verstand moet hebben wordt ook wel gesproken over de blended librarian: informatiespecialist en onderwijstechnoloog.
Initiatieven in dit kader in Nederland die zeker in dit stukje niet mogen ontbreken zijn LOREnet, UvO en DAREnet.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| maandag, juli 03, 2006
0 reactie(s)|
zaterdag, juli 01, 2006
Blijf op de hoogte van veranderingen in de Wiki
Wil je op de hoogte blijven van veranderingen in de Wiki? Dat kan. Je kunt je abonneren op de RSS-feed van de Wiki. Als er op een pagina iets verandert, krijg je dat direct in je feedreader te zien.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| zaterdag, juli 01, 2006
0 reactie(s)|
2005: Enterprise computing and information systems
In dit hoofdstuk wordt vooral de nadruk gelegd op Enterprise Resource Planning systemen die het primaire proces (onderwijs en onderzoeke) ondersteunen: de ELO en Course Management systemen. Er zijn drie aandachtsgebieden die hieronder staan beschreven.
All in-one digitale leeromgevingen Zijn er omgevingen die grote delen van het primaire proces kunnen ondersteunen? Nu Blackboard heeft aangekondigd een fusie aan te gaan met WebCT en een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Microsoft, lijken ze een aardig compleet pakket te hebben.
Portals en frameworks: systemen voor de toekomst Zijn portals en e-Learning frameworks de systemen voor enterprise computing voor de toekomst? In 2005 wordt geconcludeerd dat het te vroeg is voor een helder antwoord. Wel zijn er initiatieven op dit gebied. Bijvoorbeeld van Sakai.
ELO’s met social software De vraag bij dit onderwerp was of er waardevolle folksonomy-eigenschappen in nieuwe ELO’s zitten Op de Educause 2005 is hier geen bewijs voor gevonden. Wel wordt hier H2O playlist aangehaald als voorbeeld waarmee een online syllabus kan worden samengesteld. Ook interessant lijkt Elgg, een open source initiatief uit Engeland, bedoeld voor studenten om een personal learning landscape te maken.
Voor de toekomst? Hoe de ELO’s eruit moeten zien? In dit hoofdstuk wordt duidelijk dat hierbij zeker rekening gehouden moet worden met de student van deze tijd, de Net Generation.
permalink| geplaatst door Gerard Dummer:| zaterdag, juli 01, 2006
0 reactie(s)|
|